вторник, 9 октомври 2012 г.

Домашен хляб без месене

Продуктите са 15 г прясна мая / ако можете да си я направите сами, още по-добре, понеже тези в магазините не са хубави за съжаление /, 300 мл хладка вода, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л.захар, 1/2 ч.л.сол,  400 гр. пълнозърнесто брашно и семена.
Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с лъжица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го обърквате с лъжицата. Намажете кексова форма с масло и я посипете навсякъде вътре със семената. Заема най-много 1/3 от формата.
Оставете тестото на топло да втаса. Аз загрявам фурната за минутка на 50-60* и я изключвам. Слагам формата с хлебчето вътре и така ускорявам процеса на втасване. След 30 - 40 минути е готово за печене. Трябва да утрои обема си.
Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар