неделя, 26 февруари 2012 г.

Правила за готвене. Петър Дънов

Троскотът лекува всичко.
Хрянът дава нещо, което от никъде другаде не може да се получи.
Хлябът съдържа всичко.
Лещата засилва очите.
Бобът помага на бъбреците.
Хубаво е да се яде зелен фасул.
Грахът дава хубав тен на кожата.
Крушите дават мозъчна енергия.
Ябълките успокояват нервите.
Празът дава хубава обхода.
Лукът е полезен - суров, печен или варен.
Да се употребява чесън.

Крушата е символ на мъдростта.
Ябълката - на любовта.
Сливата - на истината.
Яденето на сливи помага за духовното издигане на човека.

За болни - картофена супа с моркови и гулия. Болният да пие житена вода.
Жито - една чаша, четири чаши вода, варене един час. Захлупва се с хартия, отгоре с кърпа. Консумиране след 4 часа.

Винаги слагай продуктите в кипяща вода. Всички ястия да се варят на умерен огън, никога да не стоят на огъня след като се сварят. Морковът е най-труден за варене (около 1/2 час). Изобщо, едно вегетарианско ядене, освен сухия боб, не трябва да ври повече от 20-30 минути. Продуктите се приготвят, когато водата започва да ври. Нито зеленчуците, нито другите продукти трябва да се държат във вода. Избели лука, изплакни го и веднага го нарежи, след това морковите и другите. Не дръж никога обелени и нарязани продукти. Повечето витамини не издържат на светлина, други на топлина и т. н. Спанакът не трябва да се държи нито минута във вода. Измий го в топла вода, в две три води и го постави да ври. Ако прибавиш нещо друго към спанака, сложи го 5-6 минути преди сваляне от огъня. Никога не слагай сода в боба или в кое и да е друго ядене или сладкиши. Много от витамините се разлагат и унищожават.
Учителят ПЕТЪР ДЪНОВ
Подбрала Цанка Екимова

Няма коментари:

Публикуване на коментар