Троскотът лекува всичко.
Хрянът дава нещо, което от никъде другаде не може да се получи.
Хлябът съдържа всичко.
Лещата засилва очите.
Бобът помага на бъбреците.
Хубаво е да се яде зелен фасул.
Грахът дава хубав тен на кожата.
Крушите дават мозъчна енергия.
Ябълките успокояват нервите.
Празът дава хубава обхода.
Лукът е полезен - суров, печен или варен.
Да се употребява чесън.
Крушата е символ на мъдростта.
Ябълката - на любовта.
Сливата - на истината.
Яденето на сливи помага за духовното издигане на човека.
За болни - картофена супа с моркови и гулия. Болният да пие житена вода.
Жито - една чаша, четири чаши вода, варене един час. Захлупва се с хартия, отгоре с кърпа. Консумиране след 4 часа.
Винаги слагай продуктите в кипяща вода. Всички ястия да се варят на умерен огън, никога да не стоят на огъня след като се сварят. Морковът е най-труден за варене (около 1/2 час). Изобщо, едно вегетарианско ядене, освен сухия боб, не трябва да ври повече от 20-30 минути. Продуктите се приготвят, когато водата започва да ври. Нито зеленчуците, нито другите продукти трябва да се държат във вода. Избели лука, изплакни го и веднага го нарежи, след това морковите и другите. Не дръж никога обелени и нарязани продукти. Повечето витамини не издържат на светлина, други на топлина и т. н. Спанакът не трябва да се държи нито минута във вода. Измий го в топла вода, в две три води и го постави да ври. Ако прибавиш нещо друго към спанака, сложи го 5-6 минути преди сваляне от огъня. Никога не слагай сода в боба или в кое и да е друго ядене или сладкиши. Много от витамините се разлагат и унищожават.
Учителят ПЕТЪР ДЪНОВ
Подбрала Цанка Екимова
Няма коментари:
Публикуване на коментар