В
магазините има тъмна и светла гречка /елда/, по-вкусна е тази, която е
по-тъмна. Вари се като кус-кус, добавям масло Lurpack и сирене, което
предварително съм изкиснала.
2 с.л. елда са достатъчни за една детска порция.
Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я
„гречка“). Тя увеличава мускулната сила и
издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо,
калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и
ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и
витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за
забавяне процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че
продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.