събота, 25 февруари 2012 г.

Гречка с масло и сирене

В магазините има тъмна и светла гречка /елда/, по-вкусна е тази, която е по-тъмна. Вари се като кус-кус, добавям масло Lurpack и сирене, което предварително съм изкиснала.
2 с.л. елда са достатъчни за една детска порция.
Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я „гречка“). Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.